När Rod Stewart vid ett tillfälle hör en gatumusikant framföra hans låt kan han inte låta bli att låna mikrofonen och stämma in. Vad många inte vet är att även Rod började sin karriär som gatumusikant. Under några år drev han omkring på Paris gator, och på den västra stranden uppträdde han med sin gitarr. Han såg sig själv som en trubadur, och hade en romantisk dröm om att kuska runt i USA med gitarren på ryggen.

Medan Rod Stewart hade en romantisk dröm om livet som gatumusiker var det för Ed Sheeran en nödvändighet för att överleva. När han som 17-åring hoppade av skolan på Irland för att flytta till London ställde hans föräldrar ett ultimatum. Det var att han skulle klara sig själv eftersom de hade fullt upp med att försörja sig själva efter den ekonomiska krisen. Ed spelade på tågstationer och ibland även på pubar där lönen var ett mål mat.

Svenska artister som gatumusikanter

Vad har Rod Stewart och Ed Sheeran gemensamt?

För några år sedan lades det fram ett förslag om att förbjuda gatumusik i Sverige. Många svenska artister rasade mot förbudet eftersom många av dem hade börjat sina karriärer den vägen. Programledaren Lasse Kronér var en av dem, och han anser att gatan är en bra skola. Artisten Harpo var en mycket populär svensk artist på 70-talet. Hans stora hit Moviestar spelas än idag ofta på radion. Under många somrar försörjde han sig som gatumusikant.

Isak Hallén skriver musik åt stora svenska artister, bland annat Oscar Zia och Lisa Ajax. Det var inte många år sedan han försörjde sig som gatumusiker. Han var 19 år då han satt och spelade i en gångtunnel. Han blev uppmärksammad av Anders Bagge efter att ha delat ett viralt klipp, och fick erbjudande om att bli text- och melodiskrivare på Bagges företag. Drömmen om att skriva musik till sig själv finns dock fortfarande.

Många artister både i Sverige och utlandet har någon gång uppträtt som gatuartister, före eller efter de har blivit kända. En del har gjort det av ekonomiska skäl, medan andra har gjort det för att de har haft hoppet om att upptäckas. Andra helt enkelt bara för att göra offentliga uppträdanden när andra uppdrag har saknats. Några namn som kan nämnas är Tracy Chapman, Robin Williams, Eddie Izzard, svenska Albin Lee Meldau och Ebba Bergkvist.