Ofta när du rör dig på gator och torg i stora städer likaväl som små samhällen och byar finns musiken i bakgrunden. Gatumusiken är inte bara ett trevligt inslag i stadsmiljön, den är också ett meningsfullt tidsfördriv. Det är skönt att kunna ta fram sitt favoritinstrument när du är ledsen eller uttråkad. Att tjäna lite pengar är också välkommet. För många gatumusikanter börjar musiken som en hobby för att så småningom utvecklas till ett levebröd.

Får du spela gatumusik vart som helst?Du som spelar på gatorna har skyldighet att hålla reda på var och när det är tillåtet. På den här punkten kan reglerna variera från kommun till kommun. Det finns också bestämmelser som gäller ljudnivån. Om du använder högtalare och förstärkare förbättras dina chanser att höras av en större publik och tjäna mer pengar. Men glöm då inte att söka tillstånd från polismyndigheten. Vill du ställa dig utanför en butik är det alltid bäst att fråga personalen om lov. Läs mer här om detta.

Musik på gatorna

Om musiken är din hobby och du drömmer om att spela inför publik, är gatumusik ett bra alternativ. Hela gatan är din scen och alla förbipasserande är din publik.Vilket instrument du spelar är oviktigt. Allt som krävs i början är att du tycker om det du gör, kan några låtar utantill och övervinner din rampfeber. Att spela utomhus är svårare än i ett konserthus. Till exempel säger folk på gatan oftare vad de tycker. Du får mer ris men även ros.

Gatumusikens långa historia.

Långt innan den moderna musikindustrin fick sitt genombrott stod det musikanter på städernas gator. På den tiden var detta en musikers enda sätt att tjäna pengar. Benämningarna har varierat genom åren. I Frankrike talade man om trubadurer och i Tyskland kallades musikanterna spielleute. Under årens lopp har gatumusikanterna sjungit om allt mellan himmel och jord. Men mycket har trots allt handlat om kärlek. Både lyckliga romanser och krossade hjärtan. Särskilt romerna har en lång tradition av visor om olyckliga och tragiska kärlekshistorier.