Det som traditionellt beskrivs som gatumusik är just musik som spelas på gatan. Det vill säga sådan musik du upplever när du är nere på stan och det står någon i ett gathörn med en gitarr och en hatt framför sig. Gatumusikanter tjänar pengar på att folk är generösa och slänger några mynt åt dem när de passerar förbi. Ibland arrangeras också särskilda gatumusikfestivaler där gatumusikanter samlas och uppträder i mer ordnad form.

De flesta sådana festivaler brukar definiera gatumusikantbegreppet brett, vilket möjliggör att fler uppträdanden än bara musiker kan komma i fråga. Även akrobater, trollkarlar, DJ:s och andra gatuartister brukar beredas plats på sådana festivaler. Det är inte ovanligt att festivalen kombineras med olika typer av workshops där artisterna kan träffas och utbyta kunskap och erfarenheter. Även olika typer av ”jams” är vanliga. Då samlas flera musikanter och spelar tillsammans på ett improviserat vis.

Gatumusikfestivaler runt om i världen

Den största svenska festivalen, för den som inte vill resa långt, är Street Music Festival i Nyköping. Den äger rum i början av juni runt om i Nyköpings centrum. Det är en kostnadsfri festival men du som besöker den uppmuntras att ge en slant till de artister som framträder. Vilka som uppträder är inte styrt utan alla är välkomna. Så för dig som är intresserad av att inte bara titta är det här ett bra tillfälle.

Gatumusikfestivaler

Beale Street Music Festival är en av de riktigt stora internationella festivalerna. Den äger rum i början på maj i Tom Lee Park, Memphis. Den hävdar sitt ursprung så långt tillbaka som till 1800-talet när afroamerikanska musiker samlades i Tom Lee Park för att uppträda. Idag är det ingen renodlad gatumusikfestival utan det brukar även vara många tyngre artister som uppträder. Tyngdpunkten ligger på svart amerikansk musik som blues och rap.

Liverpool International Music Festival är en annan internationell festival som har växt sig stor. Fram till 2018 var den gratis men numera tas ett inträde. Detta innebär också att antalet stora akter har växt sig större. Här är fokuset mer på elektronisk musik och olika former av gatukonst men inslaget av gatumusik är fortfarande stort och gör det väl värt att besöka festivalen. Värt att veta är att denna festival har en yngre målgrupp än Beale Street.