Trots att gatumusik både är och varit ett vanligt inslag i Stockholm sedan många decennier tillbaka var det inte tillåtet att spela på allmänna platser ända fram till 1977. De enda undantagen som gjordes var för religiös musik, och musik som spelades vid politiska sammankomster. Lagen ändrades sedan till gatumusikanternas fördel, och detta var till stor del på grund av att den brittiske artisten Don Partridge dömdes för att ha spelat på Stockholms gator.

Don Partridge, och gatumusiken legaliserasBritten Don Partridges fall engagerade många, och sympatierna för gatumusiken växte. På 60-talet var hans namn känt, och han hade skivkontrakt med Columbia Records. Hitlåtarna låg högt både på svenska och brittiska listor, men han ville tillbaka till gatumusiken där han en gång börjat. Denna gång valde han Stockholms gator, och på 70-talet tog han beslutet att bosätta sig i Sverige. Gatumusikerna har Don att tacka för att lagen Lex Partridge – som tillåter gatumusikanter att uppträda – finns.

Tre gatumusikanter i Stockholm

Jacob är en av de anonyma gatumusikanterna i Stockholm. Han är uppväxt med musik, och älskar det. Ändå började han studera till civilingenjör, men mådde dåligt och hoppade av. Han säger själv att han inte riktigt hittat tillbaka till glädjen i musiken, men det kan de som ser honom spela inte se. Han vill inte vara kvar på gatan men spelar för att försörja sig, och han håller till på till exempel Södermalms torg och i Fruängen.

Per Hellberg har stått i Stockholms tunnelbana i över 50 år. Han är en av veteranerna inom gatumusik, och han har sett konkurrensen mellan musikerna, de förbipasserandes allt snabbare steg, samt andra gatumusiker komma och gå. Allt började när han som trettonåring hade lärt sig tre låtar och med dessa, samt en lånad gitarr, begav sig till Gamla Stan för sitt första uppträdande. Han säger att det idag är svårare att få ögonkontakt med sin publik.

Läkaren och musikern Tobias Martinsson utmanades av sina vänner till att spela sin musik på gatan. Detta ledde till att han våren 2019 fick delta i musiktävlingen P4 Nästa som finalist. Han vann inte tävlingen, men Tyresöbon Tobias ser detta mer som en start istället för ett slut. Han har en hel del halvfärdiga låtar som han jobbar med, och det senaste årets händelser har fått honom att känna sig mer kreativ än någonsin.