Du har säkert sett gatumusikanter i någon av våra större städer, eller kanske i någon utländsk storstad. Gatumusiker kan i vissa fall lämna oss helt oberörda, medan vi ibland inte kan låta bli att stanna och lyssna. En musikant du bara går förbi kan vara precis lika bra som en som får dig att stanna. Skickliga gatumusiker använder sig av olika metoder för att fånga ditt intresse, och vissa metoder är mer effektiva än andra.

Sättet på vilket gatumusikanter bygger upp sina shower har stor påverkan när det gäller hur intresserade åskådare blir, men olika gatumusiker kan också ha olika syfte med sina shower. Vissa musikanter spelar på gatan för att öva upp sina färdigheter inför spelningar på barer eller liknande. Andra gör det som ett sätt att försörja sig, medan andra bara spelar på gator och torg för att de tycker det är roligt.

Olika sätt att uppträda

Gatumusik

Det vanligaste sättet på vilket gatumusikanter uppträder är som så kallade ”walk-by acts”. Detta innebär enkelt uttryckt att de står stilla, och spelar för förbipasserande åskådare. Om en gatumusiker som väljer detta sättet att uppträda på vill nå en större publik, är det viktigt att välja ett bra ställe att spela på. Bra platser att spela på är sådana som många människor passerar. Ett populärt ställe för gatumusikanter att spela på är en välbesökt shoppinggata.

Ett mer effektivt sätt att fånga publikens intresse är att bygga upp en ”circle show”. En circle show innebär att artisten uppmuntrar publiken att bilda en cirkel, med artisten i mitten. Detta skapar en intimitet och interaktion mellan artisten och publiken som får publiken att vilja stanna kvar och ta del av showen. En circle show fungerar bäst på gator och torg där människor inte är stressade och påväg någonstans.

En av anledningarna till att gatumusikanter uppträder är att tjäna lite pengar, och sätten att be publiken om pengar varierar. De flesta walk-by acts nöjer sig med att lägga ett öppet gitarrfodral på gatan och hoppas på att förbipasserande människor skänker en slant. I en circle show brukar dock att be om betalning vara en del av showen. En av deltagarna kan på ett underhållande sätt interagera med publiken, och be dem om betalning för showen.